Josep Homar i Duran va néixer a la barriada barcelonesa d’Horta el 20 de febrer de 1886. El 1911 s’ordenà sacerdot. Després d’exercir el seu ministeri a diversos indrets de Catalunya, als 62 anys fou nomenat regent de la parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida a L’Hospitalet, de la qual esdevindria rector a partir de 1954.

Mossèn Homar va fer donació en vida a la ciutat de la seva biblioteca composta per més de 7.000 volums, amb un ric fons de lectura i una valuosa secció de bibliofília. Amb aquesta col•lecció de llibres, en la seva majoria catalans, es formà la Biblioteca Mossèn Homar, que fou inaugurada el 31 de març de 1963 en un local situat en el mateix edifici de l’Ajuntament. Morí el 1967, tot just passats els 81 anys.

L’any 1985 la biblioteca de mossèn Homar va passar a enriquir el fons bibliogràfic de la Biblioteca de Can Sumarro.

L’any 2000 el fons va ser dipositat a la Biblioteca Central Tecla Sala.

Consta d’uns 7.000 volums de llibres i revistes, alguns d’ells de gran valor bibliogràfic, com la col•lecció d’exemplars de Don Quijote. Hi podem trobar publicacions de temes molt variats: religió, filosofia, geografia, folklore, història, poesia, literatura, etc.

Els documents són accessibles al públic per a la consulta a sala però estan exclosos de préstec, ja que es tracta d’un fons de reserva.

El 2005 es va iniciar el procés de catalogació, amb el suport de la Diputació de Barcelona, que va finalitzar l’estiu del 2007. La consulta del fons es pot fer a través del Catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Segueix-nos a la Xarxa

Connecta't amb la teva Biblioteca, segueix-nos a Twitter.