• Comparteix:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus
08/03/2017
Setmana Mundial del Cervell 2017
L’aprenentatge, la memòria i les veritats i les mentides sobre el cervell centren les activitats de la Setmana Mundial del Cervell
El programa Pessics de Ciència col•labora un any més amb les activitats convocades amb motiu de la Setmana Mundial del Cervell, que es convoca el mes de març a tot el món per divulgar els avenços i els beneficis de la investigació del cervell i la recerca per avançar en el coneixement de com el cervell afecta a qüestions de salut, conducta o aprenentatge. 

Del 13 al 16 de març, el Centre Cultural Sant Josep, la Biblioteca Tecla Sala, i l’’Oncle Jack acolliran conferències, xerrades i pel•lícules al voltant de com afecten les proteïnes al funcionament del cervell; com s’aprèn, recorda i oblida; què li passa al cervell amb les drogues; coneixerem les mentides que es diuen al voltant del cervell i assistirem a la projecció de la pel•lícula ¡Olvídate de mí!.

Mireia Ortega, investigadora en neurologia i biologia de sistemes al Centre de Rgulació Genòmica, explicarà el funcionament del cervell i els trastorns cognitius des d’un punt de vista funcional a través de les proteïnes. Serà el dilluns 13, a les 19 hores, al Centre Cultural Sant Josep.

Dimarts 14, també al Centre Cultural Sant Josep, Ignacio Morgado, catedràtic de psicobiologia de l’Institut de Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà de com el cervell aprèn, recorda i oblida; processos estretament lligats que originen canvis adaptatius en el comportament dels organismes i que són possibles per les complexes modificacions estructurals i funcionals que es produeixen al cervell.

La Biblioteca Tecla Sala acollirà la conferència del catedràtic de farmacologia de la Pompeu Fabra, Rafael Maldonado, que parlarà de com les drogues actuen sobre el còrtex cerebral i el sistema límbic modificant el pensament, els sentiments i les emocions. Serà el 15 de març, a les 12 hores.

En l’ambient distès de l’Oncle Jack, el 15 de març, a les 19 hores, especialistes en neurociència aclariran algunes afirmacions sobre el funcionament del cervell que s’han convertit en mites que cal revisar, com que el cervell gasta més de la meitat de l’energia del nostre cos, que les neurones es moren i no se’n regeneren o que només utilitzem el 10% del cervell.

Finalment, el 16 de març, a les 19 hores, al Centre Cultural Sant Josep es projectarà la pel•lícula ¡Olvídate de mí!, dirigida per Michel Gondry, sobre la possibilitat d’esborrar els records. També es projectarà el comentari de José Manuel Fernández, doctor en Biologia i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra.