• Comparte:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus
10/11/2021
Semana de la Ciencia 2021. ¡26 años diseminando la ciencia!
Del 12 al 21 de noviembre se celebrará a Cataluña la 26ª edición de la Semana de la Ciencia

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!


La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
 

Un any més Pessics de Ciència i Biblioteques de L'Hospitalet hi participen amb una programació especial.

De l'11 de novembre al 2 de desembre de 2021
Centre Cultural Sanfeliu
Exposició
L’invisible nanomon

Contempla imatges espectaculars obtingudes mitjançant els microscopis d’alta tecnologia habituals en el món de la nanotecnologia, com el microscopi de forces atòmiques, el microscopi electrònic i el microscopi d’efecte túnel. L’objectiu d’aquesta mostra és divulgar la nanociència d’una manera visual i accessible per a tots els públics.
És una selecció de les imatges finalistes del concurs internacional SPMAGE (anys 2007 i 2009) organitzat per investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i de l ’Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM) pertanyent al Consell Superior d’Investigacions

 
La mostra ens ha estat cedida pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i per Nanodivulga i Centre Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB).

 


 


 

 

 

Dimarts 16 de novembre a les 17:30 h
Biblioteca Can Sumarro
Taller 
R, el nen per què?

 
R, és un nen que sempre s’està preguntant com funciona el món que l'envolta. Per què el cel és blau?per què els bebès no es mullen amb els bolquers?Per què ens hem de rentar tant les mans amb el coronavirus?Per què és la seva paraula favorita
Al taller, a través d'una història i experiments senzills, intentarem respondre totes les preguntes d’ R, el en per què?

 
Amb   Jordi Díaz , nanoscopista i comunicador científic

 
Adreçat a nenes i nens de 6 a 10 aprox

 


 

 

 

 

 

Dimecres, 17 de novembre a les 19 h
Auditori Barradas
Conferència
Avui, plourà o no plourà? El decàleg+1 de la pluviometria catalana

 
La precipitació a Catalunya presenta volums modestos i una gran variabilitat interanual. Igualment, la concentració diària de la pluja i la intensitat horària i minutal són notablement elevades, amb autèntics diluvis, no exclusius de la tardor, que sovint esquitxen sequeres llargues. Sembla cert que “al meu país la pluja no sap ploure”. El calendari de la precipitació dona lloc a un variat mosaic de règims pluviomètrics estacionals, fins i tot amb màxims estivals. Finalment, encara que el canvi climàtic ja és aquí, la precipitació secular encara no presenta un senyal clar, al contrari del que passa amb la temperatura, que mostra una tendència molt significativa a l'alça

 
A càrrec de   Javier Martín-Vide , climatòleg i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

 



 

 


 


 


 
 

Dijous, 18 de novembre a les 18 h

Biblioteca Tecla Sala
Xerrada
Alimentació per a infants

 
Com alimentar correctament els nostres fills i evitar que l’alimentació es converteixi en un malson.

 
Amb el Dr.   Carlos González ,  doctor en pediatria i autor de diversos llibres sobre criança, alimentació i salut infantil.

 


 

 

 

 

 

 
 

Dijous, 11 de novembre a les 18 h
Biblioteca Central Tecla Sala
Hora del conte especial Setmana de la Ciència

 
Contes de ciència , a càrrec de  Gisela Llimona.

 
Com és que l’aigua del mar és salada? Quin gust té la lluna? Per què ronroneigen els gats? Totes aquestes preguntes i totes les seves respostes, les trobarem a la Maleta de la Ciència, la maleta dels més curiosos!
La Gisela ens explicarà els contes: “Quin gust té la lluna?”, “El molinet màgic”, “La llegenda del ronroneig”, “La bella mandarina”, “L’astrònom”…
Aprendrem mooooltes coses.
 
Per a infants a partir de 4 anys.

Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat

 


 

 

 

 
 
 
 

 
Dissabte, 13 de novembre a les 11:30 h
Biblioteca Central Tecla Sala
Dissabte Familiar Especial Setmana de la Ciència: Mètode científic

 
Biomedicina divertida. Mètode científic , a càrrec de   Funbrain.

 
Mètode científic: observar, formular una hipòtesi, experimentar, extreure conclusions i publiquem els resultats. Aprendrem a aplicar el mètode científic amb cèl·lules vegetals i cèl·lules animals, i si hi ha sort… elaborem una nova teoria!

 
Per a públic familiar, a partir de 8 anys.

 
Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat.

 


 

 

 

 

 

 
Dijous, 18 de novembre a les 18 h
Biblioteca Can Sumarro
Xerrada
Passatemps matemàtics

 
Un  petit recull de passatemps matemàtics  recordant a Martin Gardner, divulgador de la matemàtica recreativa : Màgia numèrica (taules per endevinar un número i enigma binari) i altres enigmes
Xerrada adreçada  a tot tipus de públic: de 6 a 99 anys 

 
A càrrec de   Robert Escribano , Professor de Matemàtiques, del Museu de Matemàtiques (MMACA ) i  president d'El Casalet

 
Aforament limitat