Nens i nenes

Lectures recomanades 2023

Lectures recomanades per a tots els cicles de l'educació primària i 1r i 2on de l'ESO.

A sota trobareu la versió Pdf per imprimir, per cicles, si les descarregueu podeu clicar sobre els títols per a més informació.

EducaLots

El projecte EducaLots té com a objectiu oferir en préstec lots de llibres de ficció infantils i juvenils a les escoles i instituts de la ciutat.

Aquests lots estan adreçats a infants de cicle inicial, mitjà i superior de primària i a joves d’Eso i Batxillerat.

Trobareu els lots ordenats segons aquests cicles, però tingueu en compte que aquesta recomanació és orientativa, i que sou els i les mestres qui millor coneixeu els infants i teniu més informació per decidir els títols que s’adeqüin al seu nivell lector.

Per acabar, hem incorporat una selecció de títols del Món educatiu, que podeu sol·licitar en préstec pels claustres dels vostres centres.

Si tens fins a 12 anys, aquest és el teu lloc a la biblioteca!

Si tens fins a 12 anys, aquest és el teu lloc a la biblioteca!

Hi trobaràs una zona de petits lectors amb llibres pels més menuts de casa, l’àrea de coneixements amb llibres i audiovisuals per ajudar-te a fer els treballs de l’escola o saber més dels temes que t’interessin i  l’àrea d’imaginació amb contes diferenciats segons l’edat.

Descobreix també les revistes, música, pel·lícules i sèries infantils que més t’agraden. Ho pots consultar a la biblioteca o emportar-t’ho en préstec a casa.

Fer-se el carnet és gratuït: el necessitaràs per agafar en préstec els llibres, revistes i audiovisuals o utilitzar els ordinadors. Necessites omplir l'autorització per a menors de 14 anys pel pare, mare o tutor.

Què pots fer a la biblioteca?

  • Llegir contes
  • Aprendre amb els nostres llibres de coneixements
  • Navegar per internet
  • Utilitzar els programes d’ofimàtica
  • Jugar amb els nostres jocs de taula  i llibres joc.

Activitats infantils

Descobreix i participa en les activitats que t’hem preparat:
  • Dissabtes familiars: un dissabte al mes t’espera una activitat infantil a la Tecla Sala perquè passis una bona estona. Animació, música, contes, poesia... no t’ho pots perdre!
  • L'hora del conte: una tarda al mes a cada biblioteca, els millors narradors de contes et faran descobrir històries meravelloses.
  • Duplicades d'Scrabble: vine a jugar a Scrabble amb nosaltres, t’hi enganxaràs segur! En col·laboració amb L’Hescarràs, Club de Scrabble de L’Hospitalet..
  • Cinema: passa-t'ho bé amb la pel·li i els contes que t’hem preparat.

Recomanacions de lectures per a alumnes de tots els nivells educatius

Com l’any passat, hem elaborat una guia amb recomanacions per cicles que esperem que us sigui d’ajuda i que pugueu fer servir des del món educatiu. Us fem un petit recordatori de en què consisteix:

  • La proposta que us fem arribar és una selecció de lectures recomanades per cicles (des d’Infantil fins a 2n d’ESO), que els i les alumnes dels vostres centres podran emportar-se en préstec a la biblioteca del seu barri o a qualsevol de la ciutat.
  • S'ha fet una selecció tenint en compte alguns criteris, com per exemple: que no fossin col·leccions comercials, ni llibres sexistes, i que siguin lectures a les quals potser no s’aproparien si no hi ha una mediació. En les quals hi ha diversitat de temes, autors/es i diferents formats (àlbums il·lustrats, contes i còmics).
  • A cada document trobareu la versió digital amb els enllaços que us porten al Catàleg de les Biblioteques XBM, per tal de comprovar la disponibilitat del llibre i accedir a la informació bibliogràfica.

Us desitgem bones lectures!

Racó de famílies

El racó de famílies és un espai a la sala infantil on trobareu llibres, revistes, música, etc. de temàtiques relacionades amb els infants: educació, sortides, alimentació...

Podeu consultar les diverses guies editades per a pares i mares.

La biblioteca infantil a internet: el portal Gènius

Accedeix des de qualsevol ordinador amb Internet (a casa, a l’escola, etc) al portal Gènius, la web per a infants de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

El Gènius, la Valentina, el Bit i el Playme t'acompanyaran en la vostra visita digital a la biblioteca!

Hi trobaràs:

  • Secció de coneixements a l’apartat “Setciències
  • Jocs i altres diversions a l’apartat “En acció
  • Recomanacions per edats a l’apartat “Llibres
  • Els últims còmics recomanats a l’apartat “Còmics
  • Pel·lis i música a l’apartat “Música i cinema
  • Un apartat per a “Pares i mares” i un altre per a  “Escoles”

Participa en les enquestes, descobreix els vídeos i els contes del Gènius, gaudeix dels especials. El portal Gènius no te l’acabes!

Espai dels petits lectors i bebeteca

Espai adreçat als més petits de la casa (infants fins a 4 anys), per als quals la lectura es tradueix en un acte d'observar, escoltar i compartir la lectura amb l’adult.

D'aquesta forma es familiaritzen amb els llibres, s’inicien en l’ús de la biblioteca i tinguin l’oportunitat de descobrir el gust per la lectura.

Lectures recomanades estiu 2022

Lectures recomanades per a tots els cicles de l'educació primària i 1r i 2on de l'ESO.

A sota trobareu la versió Pdf per imprimir, per cicles.

Al document Pdf Lectures recomanades estiu 2022 amb enllaços al catàleg Aladí, cliqueu sobre els títols per a més informació.

LECXIT: Lectura per a l'èxit educatiu

Vine a llegir amb nosaltres a la Biblioteca Josep Janés

Què és LECXIT?

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat.

Per què és necessari?

Segons l'informe PISA del 2015, el 16% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Com funciona?

LECXIT funciona gràcies a la col·laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

Qui pot ser voluntari/a?

Qualsevol persona  major de 18 anys amb ganes de fer-se coresponsable de l’educació d’un infant i de crear amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. Cal tenir una actitud oberta per aprendre noves tècniques d’acompanyament a la lectura i ser creatius.

Què ha de fer el voluntari?

La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d’un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d’alguna manera esdevenir un referent lector. 

Quina dedicació demana?

S’ha de comprometre’s un dia a la semana durant 1 hora, al llarg de tot el curs escolar.

Què oferim als voluntaris/es?

  • Una vivència personal única: la persona voluntària és central, gaudeix de l’experiència d’acompanyar un infant en els seus progressos amb la lectura.
  • Experiència: el voluntariat representa una experiència enriquidora, tant a nivell personal com professional.
  • Formació: el voluntariat té al seu abast materials diversos i formació al llarg de tot el curs.

On tindrà lloc el voluntariat?

Les sessions de lectura es fan a la biblioteca Josep Janés.

Qué cal fer per participar-hi?

Posar-se en contacte amb la Biblioteca Josep Janés i Olivé al telèfon: 93 449 28 86 o per correu electrònic: bibjosepjanes@l-h.cat (posant a l’assumpte “Voluntari LECXIT").

LECXIT – Lectura per a l’Èxit educatiu és un programa promogut per la Fundació ”la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

+ Que lots: Lots de llibres infantils en préstec

Amb l'objectiu d'apropar llibres i altres documents als infants i per tal de reduïr la seva mobilitat durant aquest període de la Covid. preparem lots a mida.

  • Les famílies es poden posar en contacte amb la biblioteca per fer la demanda que necessiten o omplirla fitxa txec list +Que lots, que podrà trobar a la web de biblioteques o a la mateixa biblioteca.
  • El préstec tindrà un termini de 30 dies.

Segueix-nos a la Xarxa

Connecta't amb la teva Biblioteca, segueix-nos a Twitter.