Escoles i entitats

Recomanacions de lectures per a alumnes de tots els nivells educatius

Com l’any passat, hem elaborat una guia amb recomanacions per cicles que esperem que us sigui d’ajuda i que pugueu fer servir des del món educatiu. Us fem un petit recordatori de en què consisteix:

  • La proposta que us fem arribar és una selecció de lectures recomanades per cicles (des d’Infantil fins a 2n d’ESO), que els i les alumnes dels vostres centres podran emportar-se en préstec a la biblioteca del seu barri o a qualsevol de la ciutat.
  • S'ha fet una selecció tenint en compte alguns criteris, com per exemple: que no fossin col·leccions comercials, ni llibres sexistes, i que siguin lectures a les quals potser no s’aproparien si no hi ha una mediació. En les quals hi ha diversitat de temes, autors/es i diferents formats (àlbums il·lustrats, contes i còmics).
  • A cada document trobareu la versió digital amb els enllaços que us porten al Catàleg de les Biblioteques XBM, per tal de comprovar la disponibilitat del llibre i accedir a la informació bibliogràfica.

Us desitgem bones lectures!

EducaLots

Servei per a escoles i instituts de la ciutat

Des de Biblioteques LH posem en marxa un nou projecte, els “Educalots”. És un servei que volem oferir a les escoles i instituts de la ciutat a partir del curs 2023-2024.

Es tracta de lots de llibres de ficció d’un mateix títol pensats per a tots els cicles, des de primària fins a secundària. Els lots consten d’un mínim de 10 i fins a 25 exemplars.

Com ho fem?

  • Si voleu demanar un lot, poseu-vos en contacte amb la vostra biblioteca de referència i reserveu-lo per la data que us interessi.
  • Necessiteu el carnet de la biblioteca. Si no el teniu, la biblioteca us explicarà què necessiteu per aconseguir-lo. És gratuït i us donarà accés a condicions especials de préstec com a escola/institut.
  • Us prestem els lots el temps que necessiteu.
  • Si el lot que voleu està prestat, les bibliotecàries us el reservaran, o us assessoraran per escollir un altre títol.
  • Si el que voleu és un lot d’algun títol concret que no apareix a la guia, consulteu també amb la vostra biblioteca. És possible que puguem aconseguir els llibres que necessiteu gràcies al préstec interbibliotecari.

Aquí t’adjuntem la guia amb tots els títols que podreu demanar en préstec. Trobareu els lots ordenats per cicles, però tingueu en compte que aquesta recomanació és orientativa, i que sou els i les mestres qui millor coneixeu els infants i teniu més informació per decidir els títols que s’adeqüin al seu nivell lector.

Per últim, hem incorporat una selecció de títols del Món educatiu, que podeu sol·licitar en préstec pels claustres dels vostres centres.

Per a qualsevol dubte o per a més informació podeu posar-vos en contacte amb la biblioteca i us atendrem encantades.

Lots de llibres per a les escoles del barri

Amb l'objectiu d'apropar llibres i altres documents de la biblioteca als infants i la dificultat amb que es troben les escoles per venir a la biblioteca hem decidit apropar la biblioteca a l'escola amb el préstec de lots documentals.

Només cal que l’escola es posi en contacte amb la biblioteca (per correu electrònic, presencialment o per telèfon) i ens expliqui que necessita que li preparem ( tipus de material, temàtica, edat a la que van adreçats els documents...)

  • Que ens indiqui per quan temps necessiten el material (1 més, 2 mesos, fins a final de curs)
  • i la biblioteca entregarà el lot a l’escola (l’escola l'haurà de retornar a la biblioteca quan acabi el període de préstec)

Visites per a les escoles

Les biblioteques organitzen visites per a tots els nivells educatius, des de l'escola bressol fins al batxillerat, amb l'objectiu de donar a conèixer la biblioteca i el seu funcionament, formar usuaris en la recerca de la informació, promoure l'interès per la lectura i establir lligams entre les biblioteques i els centres educatius de la ciutat.

Demaneu dia i hora de visita a través de la guia INTRO i els alumnes de la vostra escola podran conèixer què és i com funciona una biblioteca.

Projecte Tandem: Escola Joan Maragall-Biblioteca Central Tecla Sala

Biblioteca escolar-biblioteca pública: una col·laboració imprescindible. 

El Tàndem entre la Biblioteca Central Tecla Sala i l’escola Joan Maragall potencia la relació de l’escola amb la biblioteca.

Té com a objectiu la promoció i la potenciació de l’hàbit lector i l’aprenentatge actiu.

Accions que es realitzen:

  • Club de lectura per a pares i mares
  • Visites d'aprenentatge en l'ús de la biblioteca.
  • Tallers sobre lectura i il·lustració.
  • Suport en la organització de la biblioteca escolar.
  • Redacció d'una bona pràctica

Cinema i educació

Cinema i educació és un projecte per treballar el cinema com a element didàctic. Es projecta una pel·lícula per a cada nivell educatiu i s'acompanya amb un dossier pedagògic que s'envia a les escoles amb anterioritat per treballar a l'aula.

Cal inscripció prèvia a la biblioteca. S'adreça a:  Primària: 6-8 anys. 8-10 anys. 10-12 anys. ESO: 12-14 anys. 14-16 anys. ESPO: A partir de 16 anys.

El projecte està organitzat per la Regidoria d'Educació i les biblioteques de l'Hospitalet, amb la col·laboració de El Casalet

Inscripcions:

Biblioteca La Florida
Biblioteca Josep Janés
Biblioteca Bellvitge
Biblioteca La Bòbila
 

Assessorament per engegar la Biblioteca Escolar

Assessorament, informació i suport tècnic a les escoles per posar en funcionament o mantenir la biblioteca en els seus centres.

Lots documentals

Les biblioteques preparen lots de llibres i altres documents sobre temes que es treballin a classe o de llibres de lectura.

Com a escola disposareu d'un termini especial de durada del préstec d'aquests lots.

Conferències per a Educació Secundària i suport curricular

Xerrades destinades als alumnes de batxillerat dins de tots els àmbits temàtics: humanístic i social, científic-tecnològic i artístic.

APS: Projectes d'aprenentatge i servei

L'Aprenentatge Servei és una metodologia educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat.

Els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.
Els projectes tenen en comú la finalitat d'oferir un servei a la ciutat, als veïns o a altres persones i a la vegada augmenten l'aprenentatge dels alumnes.

Ambdós objectius, aprendre i prestar un servei, són presents en els projectes.

Per últim, són planificats i avaluats pels centres educatius i entitats socials que els impulsen.

Consulteu els APS en els que participen les Biblioteques de l'Hospitalet.

La lliga dels llibres

La Lliga dels Llibres és una activitat de dinamització de la lectura que s’ofereix als alumnes de 5è de primària de totes les escoles de la ciutat.

Llibres deslligats

Segueix-nos a la Xarxa

Connecta't amb la teva Biblioteca, segueix-nos a Twitter.