El Fons de Blues de la Biblioteca Central Tecla Sala de L'Hospitalet és un fons documental únic, creat l'any 2006 amb la complicitat i la col·laboració inestimable de la Societat de Blues de Barcelona (SBB). L'objectiu del fons és fomentar i promoure aquest gènere musical, i convertir Tecla Sala en la biblioteca de referència per als aficionats i estudiosos. L'any 2012 aquest fons va ser declarat Fons Europeu del Blues per l'European Blues Union (EBU).

En el fons es poden trobar gairebé 3000 CD, majoritàriament blues, jazz i soul però també cajun, zydeco i variants i fusions diverses amb les músiques country, pop i rock, més de 4000 documents de blues: enregistraments exclusius, llibres singulars, revistes especialitzades, cartells de festivals, fotografies de directes.

La biblioteca programarà diverses activitats audicions xerrades, per al públic familiar,
educatiu i per a adults. També es realitzen visites i assessorament d'investigacions.

I aprofitem per informar-vos de dos llibres que ens fa una il·lusió especial tenir:

 • Tot Blues (2018) de Manuel López Poy. Editorial Redbook / Col·lecció Dc. Non Troppo.

  Un complet panorama de la música blues: els artistes, els estils, la cultura i els àlbums fonamentals. 400 pàgines 
 • Apropiació, dialogo i hibridació: escenes de blues a Austin i Madrid (2018) de Josep Pedro Carañana. Tesi doctoral de la Universitat Complutense de Madrid (Facultat de Ciències de la Informació). 700 pàgines.

  Anàlisi de la música blues com a fenomen artístic, comunicatiu i sociocultural a partir de l'estudi comparatiu de les escenes de blues a Austin, Texas i Madrid, dues capitals amb una relació diferenciada respecte a la tradició original del blues.

  Els blues compten la història de las dificultades de la vida i, si el penses un moment, te daràs compte que prenen las més dures realidades de la vida i las situan en la música, sol per sortir d'això con una nova esperança o sentit del triomf.

  Martin Luther King, 1964 De la tesi de Josep Pedro. 
 • Dues tornades a veure noves: la francesa Jazz Magazine i la nord-americana Down Beat . Les afegim a les que ja tenim Living Blues, Blues&Co, Soul Bag, Blues Matters Twoj Blues i Enllaç Funkm Blues&Co.

Si vols estar atent a les últimes novetats del fons especial de blues, només has d'omplir aquest formulari.  Suscriu-te ara!

Llistat de novetats en l'ISSUU :

Llistat de Blues nº. 30 Big Mama
Llistat de Blues 31_Novetats Jazz
Llistat de Blues 32_Novetats Jazz
Llistat de Blues 33_Novetats Jazz
Llistat de Blues 34_Novetats Jazz
Llistat de Blues 35_Novetats Jazz
Llistat de Blues 36_Novetats Jazz
Llistat de Blues 37 Novedades Blues
Llistat de Blues 40 Novedades Blues
Llistat de Blues 41 Novedades Blues
Llistat de Blues 42 Novedades blues

Llistat de Blues 43 Novedades Blues
Llistat de Blues 44 Novedades Jazz
Llistat de Blues 45 Novedades Blues
Llistat de Blues 46 Novedades Blues
Llistat de Blues 47 Novedades Blues

Llistat de Blues 48 Novedades Blues USA 2018
Llistat de Blues 49 Novedades Jazz Soul 2019
Llistat deBlues 50 Novedades Blues Europeo
Llistat de Blues 51 Novedades Blues
Llistat de Blues 52 Novedades Blues
Llistat de Blues 53 Novedades Jazz Soul
Llistat de Blues 54 Novedades Blues 2020
Llistat de Blues 55 Novedades Libros 2020
Llistat de Blues 56 El Renaixement de Harlem

Llistat de novetats en PDF :

Blues a fons Num. 21

Ja teniu aqui la publicació del número de primavera, el número 21 del  butlletí del "Fons de Blues i música negra" de la Biblioteca Tecla Sala.
Està dedicat a Langston Hughes i el renaixement de Harlem. Dues històries fascinants, la personal i la col·lectiva.
El podeu consultar en el pdf adjunt o bé a l’enllaç de l’Issuu: https://issuu.com/bibteclasala/docs/blues_a_fons_n_m._21
Per tal de facilitar l’accés a diversos documents del “Fons de Blues i música negra” sobre el tema, us adjuntem també un llistat de 12 llibres que inclou novel·les, assaigs, poemes i 1 CD de música. Al pdf adjunt o aquí: https://issuu.com/bibteclasala/docs/llistat_blues_56_el_renaixement_de_harlem_2020

Que ho gaudiu!

If I had a heart of gold...


I wonder why the sky’s so blue

And why the clay’s so red

Why down south i always down

And never up instead


(Última estrofa de “Heart of gold”, poema de Hughes, música de McCalla)

Blues a fons especial Núm. 2

Societat de Blues de Barcelona 15 anys

Avui havia de començar el Festival Primavera in Black als Jardins de Can Sumarro de l'Hospitalet. Un PiB molt especial perquè coincideix amb la celebració dels 15 anys de la Societat de Blues de Barcelona. Una celebració que s'ha de posposar perquè la crisi del coronavirus ens té a tots, en el millor dels casos, tancats a casa.


Des de la Biblioteca Tecla Sala no volem deixar de felicitar la família bluesera de la SBB i per això hem fet un butlletí especial: el “Blues a fons, especial núm. 2”.
Els textos de Manolo López Poy i Joan Ventosa, dos testimonis d'excepció de tot plegat, ens en fan cinc cèntims de la història. 


Podeu consultar el document adjunt o el nostre compte d'Issuu:
 


Moltes felicitats a la SBB pels 15 anys !

Política de desenvolupament de la col·lecció del fons especial de blues i música negra

Aquest document és el compromís públic de la Biblioteca Central Tecla Sala (BCTS) respecte a la política de selecció, adquisició i difusió del fons especial de blues i música negra (FBMN) de la biblioteca.

El conjunt documental de Biblioteques de l’Hospitalet conforma el fons únic de ciutat, accessible i consultable des de qualsevol biblioteca. Aquest conjunt documental és a l’abast de tothom per mitjà del préstec interbibliotecari .
En aquesta línia Biblioteques de l’Hospitalet manté diferents fons especials.
D’aquestes especialitzacions, les biblioteques procuren tenir el màxim possible de documents i els presenten de forma diferenciada de la resta de la col·lecció, al temps que miren de fer difusió entre les persones interessades.

Segueix-nos a la Xarxa

Connecta't amb la teva Biblioteca, segueix-nos a Twitter.