La Biblioteca la Bòbila té com a fons especialitzat el gènere negre i policíac. Els nostres objectius són fomentar la lectura, difondre i promoure aquest gènere literari i cinematogràfic, i convertir-nos en la biblioteca de referència per als aficionats al gènere negre.

 • Novel·la. Aplega tots els gèneres, subgèneres, corrents i etiquetes de la narrativa negra i policíaca: la novel·la policíaca, l'enigma, la novel·la negra, l'espionatge, el thriller  i el suspens, la novel·la crònica, la narcoliteratura i la novel·la protagonitzada pel crim organitzat, les noves novel·les negres i policíaques...
 • No ficció. Enciclopèdies, històries, diccionaris, actes de congressos sobre la novel·la o el cinema negres; monografies i biografies sobre els autors i directors més destacats; obres que relacionen el gènere negre amb altres disciplines; criminologia, crònica i fets reals; el crim organitzat...
 • Cinema. Recull tots els corrents del cinema criminal: els grans clàssics del film noir nord-americà; el cinema policíac europeu; les aportacions del cinema asiàtic; adaptacions cinematogràfiques i remakes de la novel·la i el còmic negres; les principals sèries televisives i biopics dels personatges relacionats.
 • Música. Bandes sonores, narcocorridos, música de la màfia, jazz noir i crime jazz, i música relacionada.
 • Còmic. Còmic i novel·la gràfica, de tots els corrents estètics i adaptacions gràfiques de novel·les negres.
 • Premsa. Revistes, anuaris i fanzines, tant comercials com generats per associacions i festivals.

Dinamització del fons especialitzat

A més, la biblioteca organitza activitats entorn el gènere com exposicions, cicles de cinema, presentacions de llibres, taules rodones, conferències, concurs de Microrelats Negres..i té un club de lectura que es reuneix des de l'any 2000.

Amb l'ànim de difondre aquest gènere, també elaborem dues publicacions: El fanzine L'H Confidencial en versió en paper i electrònica i Gènerenegre, només en versió electrònica.

Per tal de difondre la biblioteca i la seva tasca, la tradició del gènere del nostre país i recursos generals que no eren presents a Internet vam crear un seguit de recursos digitals:

 • Bloc de la Bòbila: Recomanacions, informació i recull de premsa del fons especial. Molt més que un blog! Ha esdevingut el recurs digital més utilitzat de la biblioteca.
 • La Barcelona de Méndez: Un recorregut virtual pels llocs més emblemàtics de la sèrie de l'inspector Ricardo Méndez de Francisco González Ledesma (fet amb col·laboració de la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró, Barcelona).
 • Cartellera noir: Publicitat, cartells i programes de mà, de festivals, exposicions, jornades i altres activitats relacionades amb el gènere negre.
 • La Cua de Palla: Informació sobre la primera col·lecció de novel·la negra en català, així com de l'estudi La Cua de Palla: retrat en groc i negre.
 • Fco. González Ledesma: Recull de premsa generat per l'obra del popular escriptor des del 1945.
 • Gimlet:  Recull d'informació sobre la històrica revista, així com les portades, sumaris i l'índex de tota la col·lecció.
 • Infobòbila: Un butlletí de notícies on-line, de periodicitat mensual, que informa de les novetats en el gènere i d’activitats que realitza la biblioteca.
 • Pepe Carvalho i els llibres: La peculiar relació de Pepe Carvalho amb els llibres i la llista dels llibres citats en la sèrie Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán.
 • Pinterest: Cobertes per temàtiques.
 • Youtube: Canal de vídeo que inclou totes les participacions de l’equip de la biblioteca a diversos programes de televisió.

Política de desenvolupament de la col·lecció del fons especialitzat de gènere negre i policíac

Hem elaborat una important eina de treball per desenvolupar la nostra col·lecció del fons especial de gènere negre i policíac. Aquesta política complementa la de les Biblioteques de L’Hospitalet, recollida en el document Política de desenvolupament de la col·lecció, i que regeix el conjunt de la col·lecció de la ciutat.

Aquest document es revisarà periòdicament i serà la línia mestra de les adquisicions per a la col·lecció de gènere negre i policíac de La Bòbila per als propers quatre anys.

Segueix-nos a la Xarxa

Connecta't amb la teva Biblioteca, segueix-nos a Twitter.