Les nostres Biblioteques

Premi L'H Confidencial 2020

Premi de novel·la negra

La novel·la Las Jaurías, d'Alberto Gil, guanya el 14è Premi de L’H Confidencial

L’escriptor i periodista madrileny Alberto Gil és el guanyador de la 14a edició del Premi de Novel·la Negra L’H Confidencial amb l’obra Las jaurías, protagonitzada per un periodista que investiga un crim polític. Es tracta d’una novel·la de frontera que uneix una clara vocació realista amb una trama intimista.

El jurat ha escollit Las jaurías per unanimitat, de la qual valora especialment que és una novel·la de frontera, amb una trama situada a La Raya, una zona poc tractada literàriament que es troba entre Badajoz i Portugal. El jurat també destaca l’interès a mostrar els excessos de les dues dictadures de la península i la seva connivència amb el contraban i els oligarques locals de l’època.

El periodista Abel Castro investiga l’assassinat d’un general portuguès per part de la PIDE, la policia política de Salazar, amb l’ajuda de Catarina Chagas. La investigació del crim polític passa a un segon pla quan emergeix la tragèdia familiar de Catarina.

Alberto Gil va néixer a Madrid el 1952. És autor de més de trenta llibres de viatges i assajos, com La censura cinematográfica en Espanya; de la novel·la negra Ocho pingüinos, ambientada a Madrid el 1963, i del llibre Espíritus de Nueva York, il·lustrat per Fernando Vicente i editat a final de 2019.

El jurat del Premi ha estat presidit pel regidor de Cultura, David Quirós, i integrat per l’editora Blanca Rosa Roca; la cap de Biblioteques de L’Hospitalet, Anna Riera; la directora en funcions de la Biblioteca la Bòbila, Esther Ruiz; el coordinador del Club de Novel.la Negra, Manolo López Poy; la integrant del club Margarida Guinart, i els especialistes en novel·la negra Jordi Canal i Àlex  Martín.

El premi, promogut per la Biblioteca la Bòbila i convocat per l’Ajuntament de L’Hospitalet i Roca Editorial, està dotat amb 12.000 euros i la publicació de la novel·la, i s’ha consolidat com un dels més prestigiosos del gènere negre. En aquesta edició s’hi han presentat 160 originals.

El lliurament del premi tindrà lloc el 28 de novembre en un acte públic a la Biblioteca la Bòbila.
 

En edicions anteriors el Premi L’H Confidencial ha recaigut en el gadità David Monthiel, amb Nuestra Señora de la Esperanza (2019); el bolivià Gonzalo Lema amb Que te vaya como mereces (2017); el cubà Vladimir Hernández, amb Indómito (2016); el català Daniel Santiño, amb Los crímenes del opio (2015); el madrileny Nacho Cabana, amb La chica que llevaba una pistola en el tanga (2014); el valencià Mariano Sánchez Soler, amb El asesinato de los marqueses de Urbina (2013); el català Rafael Alcalde, amb La llamada de un extraño (2012); l’aragonesa Cristina Fallarás, amb Las niñas perdidas (2011); el basc Erlantz Gamboa, amb Caminos cruzados (2010); el càntabre Julián Ibáñez, amb El baile ha terminado (2009); l’argentí Raúl Argemí, amb Retrato de familia con muerta (2008) i el mexicà Joaquín Guerrero-Casasola, amb Ley garrote (2007). El premi es va declarar desert l'any 2018.

 

 

On som

Xarxes de la Biblioteca La Bòbila

Connecta't amb la Biblioteca La Bòbila, segueix-nos al Facebook i a Twitter.