Les nostres Biblioteques

Adreça: C. Doctor Martí i Julià, 33  CP: 08903
Web: http://bibliotequeslh.cat
Correu electrònic:  bibjosepjanes@l-h.cat
Telèfon: 93 449 28 86
Horaris: Dimarts, dimecres i dissabte: 10 - 13:30 h
Dilluns a divendres: 15:30 - 20:30 h
Setmana Santa, Nadal i Estiu: Horaris especials

#SantJordi2017

Des d'avui ja estan disponibles les novetats de Sant Jordi:

NOVEL•LA JOVE:
NOVEL•LA:

Infància: guies bibliogràfiques

Memòria i Pla d'actuació

Podeu consultar totes les dades de la biblioteca a la darrera memòria.
Si el que voleu és conèixer són les línies de treball de la biblioteca per aquest any, trobareu tota la informació al pla d'actuació vigent.

Música des de Japó

Aquest mes d'abril, de dimarts a dijous, estem tancant la Biblioteca Josep Janés amb música provinent de Japó.

Us hem preparat la playlist, que s'anirà actualizant a diari, amb la música que escoltarem a partir de les 20:15h.

Visitan's 24 hores al dia

Si trobes a faltar la biblioteca ara podràs visitar-nos (virtualment) 24 hores al dia.

2016: la Biblioteca en xifres

Dades 2016 Biblioteca Josep Janés

Descripció de la Biblioteca

Després de 34 anys de servei bibliotecari al local de la Plaça Espanyola, el 27 d’abril del 2002, es va inaugurar l’actual seu en un edifici de nova construcció de 1007 m2, situat al costat del Mercat de Collblanc i del límit amb el terme municipal de Barcelona. 

Tot i el canvi d’ubicació, la biblioteca ha conservat el seu nom, en memòria de Josep Janés (1913-1959), crític literari, poeta i editor -fou el fundador de l’editorial Plaza & Janés- nascut al barri de Collblanc. 

La Biblioteca Josep Janés posa a disposició dels seus usuaris un espai distribuït en tres plantes.

LECXIT: Lectura per a l'èxit educatiu. Vine a llegir amb nosaltres a la Biblioteca Josep Janés

Què és LECXIT?
LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat.

Per què és necessari?
Segons l'informe PISA del 2015, el 16% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Com funciona?
LECXIT funciona gràcies a la col•laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

Qui pot ser voluntari/a?
Qualsevol persona  major de 18 anys amb ganes de fer-se coresponsable de l’educació d’un infant i de crear amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. Cal tenir una actitud oberta per aprendre noves tècniques d’acompanyament a la lectura i ser creatius.

Què ha de fer el voluntari?
La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d’un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d’alguna manera esdevenir un referent lector. 

Quina dedicació demana?
S’ha de comprometre’s un dia a la semana durant 1 hora, al llarg de tot el curs escolar.

Què oferim als voluntaris/es?
-Una vivència personal única: la persona voluntària és central, gaudeix de l’experiència d’acompanyar un infant en els seus progressos amb la lectura.
-Experiència: el voluntariat representa una experiència enriquidora, tant a nivell personal com professional.
-Formació: el voluntariat té al seu abast materials diversos i formació al llarg de tot el curs.

On tindrà lloc el voluntariat?
Les sessions de lectura es fan a la biblioteca Josep Janés.

Qué cal fer per participar-hi?
Posar-se en contacte amb la Biblioteca Josep Janés i Olivé al telèfon: 93 449 28 86 o per correu electrònic: bibjosepjanes@l-h.cat (posant a l’assumpte “Voluntari LECXIT").


LECXIT – Lectura per a l’Èxit educatiu és un programa promogut per la Fundació ”la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.


 

Préstec i lectura a domicili: nou servei de la Biblioteca Josep Janés. La biblioteca per a tothom

Segons les Directrius de la IFLA/UNESCO. Per al desenvolupament del servei de les biblioteques públiques: "Un principi fonamental de la biblioteca pública és que els serveis han d’estar oberts a tothom i no restringir-se a un grup de la comunitat, amb la consegüent exclusió dels altres. Cal prendre mesures per garantir que els serveis també estiguin a l’abast de grups minoritaris que, per les raons que sigui, no puguin fer ús dels serveis habituals; per exemple, minories lingüístiques, persones amb discapacitats físiques i sensorials, o els qui visquin en llocs molt apartats i no puguin desplaçar-se a les instal·lacions bibliotecàries."
 
- Què és?
Es tracta d'un servei de préstec i lectura a domicili que ofereix la Biblioteca Josep Janés per a persones amb mobilitat reduïda i persones que tenen cura de familiars amb dependència, que té per objectiu donar accés a la informació, la cultura i el lleure de forma igualitària. 
 
- Qui hi pot accedir?
Els destinataris d'aquest nou servei són, per una banda persones que tenen mobilitat reduïda de forma temporal o permanent (malalts crònics, persones amb discapacitat, persones en període de convalescència, gent gran, etc...) així com persones que tenen cura de familiars amb dependència.

- Com us hi podreu acollir?
Les persones interessades en fer ús del servei de préstec i/o lectura a domicili s’hauran d’adreçar a la Biblioteca Josep Janés de forma particular o a través de Serveis Socials de l’ABS Collblanc.

A cada usuari se li assignarà un voluntari en funció de les seves necessitats: préstec o lectura a domicili.

S’establirà un calendari de visites en funció de la disponibilitat del voluntari i de l’usuari. El calendari estarà coordinat per la Biblioteca Josep Janés.
 
- Quants documents es podran prestar?
Es podrà tenir un total de 30 documents en préstec de qualsevol de les biblioteques de L'Hospitalet durant 30 dies, prorrogable per un període igual.

Aquests documents poden ser: 15 llibres i revistes, 6 DVD i 9 altres documents (CD, CD-ROM, àudiollibres...)

Es podrà demanar el material per via telefònica, per correu electrònic o través del voluntari.

A les visites el voluntari portarà un petit catàleg de materials del què la Biblioteca pot oferir en préstec.

Liceu BIB: Nova activitat a la Biblioteca Josep Janés

La Biblioteca Josep Janés se suma aquest 2017 al projecte Liceu BIB.

Liceu BIB és una iniciativa del Gran Teatre del Liceu i del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que uneix la literatura i l’òpera a través dels clubs de lectura que s’organitzen a les biblioteques públiques. Des d’aquests clubs de lectura s’anima a llegir textos literaris vinculats amb les òperes que es programen al Gran Teatre del Liceu.

Un dels principals objectius del projecte Liceu BIB és difondre i acostar les grans obres de la literatura i de l’òpera entre el públic de les biblioteques públiques, i es fa a través de la lectura de tres títols lligats a tres òperes de la temporada del Gran Teatre del Liceu.


El club de lectura es veurà complementat amb dues activitats.

1) Conferència introductòria a cadascuna de les òperes que es treballin des de la biblioteca, a càrrec de Pol Avinyó, historiador i divulgador musical. Aquesta conferència tindrà lloc uns dies abans de la...

2) Funció al Gran Teatre del Liceu, amb unes condicions molt especials (localitats preferents a la Zona 3 amb un important descompte).

La biblioteca Josep Janés durant 2017 participarà de les següents òperes:
 
  • Werther: Drama líric en quatre actes. Llibret d'Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann. Música de Jules Massenet.
Wetzlar, Alemanya. Werther està enamorat de Charlotte, però és un amor impossible, perquè ja està promesa amb un altre home. Després del matrimoni, Charlotte l'aparta del seu costat. La desesperaciò per aquest amor impossible porta Werther a suïcidar-se i acaba morint a les mans de la seva estimada.

Basant-se en la novel•la de Goethe, Massenet ens presenta fidelment el personatge romàntic que personifica la malenconia per causa d’un amor impossible.

El muntatge de Willy Decker ha estat un èxit en diversos teatres i se situa en un expressionisme romàntic amb contrastos de color i formes impossibles que acompanyen les diferents situacions anímiques de l’obra.
  • Don Giovanni: Dramma giocoso en dos actes. Llibret de Lorenzo Da Ponte. Música de Wolfgang Amadeus Mozart.
Sevilla, Espanya. Don Giovanni intenta seduir Donna Anna, però acaba lluitant i matant el seu pare, el Comanador. Comencen un seguit d’embolics en què Don Giovanni intenta seduir alguna noia i fugir d’algun promès gelós, fet que aconsegueix amb l’ajut del seu criat Leporello. Al final, el fantasma del Comanador s’emportarà un Don Giovanni que mai no es penedirà de les seves malifetes.

Una producció high-tech de Kasper Holten, amb una escenografia amb plataformes i escales impossibles. La psique de Don Giovanni es reflecteix per mitjà d’efectes i projeccions i una excel•lent il•luminació.

Trobareu tota la informació a Liceu BIB.

Els 13 millors openings de sèries de televisió

Les sèries ens han "robat" moltes hores davant la televisió (tauleta, ordinador i altres dispositius) i un dels motius principals que ens enganxem o no són els seus openings. Una sèrie dolenta amb una bona capçalera és una mica menys dolenta.

Els títols de crèdit de les sèries televisives són petites obres d'art (de fet compten amb una categoria pròpia als premis Emmy des dels anys 90). D'una durada no superior als 2 minuts, sovint van acompanyades d’un tema musical que anem taral•lejant  al llarg del dia sense saber ben bé quina cançó és.

La gran revolució en aquest camp es produeix a partir de l’emissió de la sèrie que va revolucionar el gènere televisiu: Lost (Perdidos). No deixa de ser irònic que sigui una sèrie sense opening la que marqui el punt d’inflexió. L’absència d’aquestes seqüències d’obertura són una altra corrent, sèries com 24, Spartacus o Mr. Robot en són una bona mostra.

Des de les biblioteques de L’Hospitalet us hem preparat una selecció de les que hem considerat les 13 millors obertures de sèries. Esteu d’acord amb aquesta tria? Trobeu a faltar algun títol?

La nostra missió

La Biblioteca Josep Janés té com a missió oferir un servei públic i gratuït als ciutadans i les ciutadanes per cobrir les seves necessitats culturals, informatives, formatives i de lleure.
És prioritari per a nosaltres adaptar-nos a la realitat que ens envolta i esdevenir un espai de trobada, convivència i respecte a la llibertat individual i col·lectiva.

La nostra visió

Som un centre cultural dinàmic, entenem el nostre entorn, som sensibles a les diferents realitats dels ciutadans i ciutadanes, ens relacionem amb les entitats del barri per adaptar-nos a nous requeriments i necessitats, per tal d’oferir un servei sociocultural de qualitat.

Els nostres valors

Què oferim?

Un ampli ventall de documents en diversos formats i suports: llibres, audiollibres, revistes, diaris, CD i DVD.
Programem activitats culturals i de formació: sortides culturals, conferències, exposicions, cinema, tallers, formació tecnològica, etc.
Prestem especial atenció a la promoció de la lectura a través de diferents clubs de lectura (lectura fàcil en català, lectura fàcil en castellà en veu alta, novel·la i teatre), presentacions de llibres, hores del conte, etc.
Disposem d'aula d'estudi equipada amb Wi-Fi gratuït que obre en període d'exàmens.

On som

Xarxes de la Biblioteca Josep Janès

Connecta't amb la Biblioteca Josep Janès, segueix-nos al Facebook i a Twitter.