Les nostres Biblioteques

Entrada a la Biblioteca Josep Janés
Adreça: C. Doctor Martí i Julià, 33  CP: 08903
Web: http://www.bibliotequeslh.cat/
Correu electrònic:  bibjosepjanes@l-h.cat
Telèfon: 934032935
Horaris:

BIBLIOTECA:

De dilluns a divendres: de 15:30 a 20:30 hores
Dimarts, dimecres i dissabte: de 10:00 a 13:30 hores
Setmana Santa, Nadal i Estiu: Consultar horaris

Festius tancat

AULA D'ESTUDI:

De dilluns a divendres: de 15:30 a 20:30 hores Dimecres, dijous i dissabte: de 10:00 a 13:30 hores

Setmana Santa, Nadal i Estiu: Consultar horaris


Memòria i Pla d'acció

Podeu consultar totes les dades de la biblioteca a la darrera memòria.

Si el que voleu és conèixer quines són les línies de treball de la biblioteca per aquest any, trobareu tota la informació al pla d'actuació vigent.

Clubs de lectura i grups de conversa 2022-2023

Novetats bibliogràfiques

Consulteu totes les novetats bibliogràfiques arribades a la biblioteca.

2021: la biblioteca en xifres

Bibliografia salut mental 2021

El 10 d'octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, es tracta d'una iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental (WFMH, en les seves sigles en anglès) que se celebra en més de 100 països.

Des de les biblioteques de l'Hospitalet hem preparat una guia bibliogràfica que recull documents al voltant de la salut mental, documents publicats entre 2015 i 2021. Tots els títols es troben a les biblioteques de l’Hospitalet.

Préstec d'ordinadors portàtils

Ja podeu agafar prestats ordinadors portàtils per utilitzar dins de la bibioteca. 

Disponible tant per a usuaris infantils com adults. Als menors els hi caldrà l'autorització del pare, mare o tutor/a legal.

 

Bibliografia LGTBIQ+ 2022

En aquesta bibliografia hem seleccionat documents de temàtica LGTBIQ+ editats des de 2018 (amb alguna excepció). És a la seva vegada una actualització de l'anterior selecció bibliogràfica, que es porta realitzant anualment des del  2018.
 
Està formada per set apartats: novel·la, novel·la per a joves, còmic, llibres de coneixements, teatre, narrativa infantil i cinema.
 
Esperem que aquesta guia i el poder transformador de la lectura sigui d’utilitat a famílies, educadores i educadors, mestres, noies i nois, nenes i nens.

Llibres de pel·lícula (i pel·lícules de llibre)

Les companyes de l'espai infantil us han preparat aquesta guia.

LOTS DE LLIBRES PER A LES ESCOLES DEL BARRI

Amb l'objectiu d'apropar llibres i altres documents de la biblioteca als infants i la dificultat amb que es troben les escoles per venir a la biblioteca hem decidit apropar la biblioteca a l'escola amb el préstec de lots documentals.

Només cal que l’escola es posi en contacte amb la biblioteca (per correu electrònic, presencialment o per telèfon) i ens expliqui què necessita que li preparem ( tipus de material, temàtica, edat a la que van adreçats els documents...).


Que ens indiqui per quan temps necessiten el material (1 mes, 2 mesos, fins a final de curs) i la biblioteca entregarà el lot a l’escola (l’escola l'haurà de retornar a la biblioteca quan acabi el període de préstec).

Plataformes de comunicació en l'àmbit educatiu

Els moments que estem vivint ens han obligat a adaptar-nos a una nova realitat en què les eines tecnològiques s'han convertit en indispensables i necessàries, també en l'àmbit educatiu. Des de la biblioteca Josep Janés volem ajudar a donar a conèixer algunes de les plataformes més utilitzades en aquest camp.

Enllaç al recurs.

Teatre a un click: recursos per gaudir de les arts escèniques des de casa

Enllaç al recurs.

8 de març, de Maria Mercè Marçal 

Per commemorar el 8 de març, dia de la dona, companyes i companys de les biblioteques L'H llegeixen el poema de Maria Mercè Marçal.

Nou espai per fer treballs en grup

Us informem que s'ha habilitat la sala d'actes de la biblioteca per a tots aquells que necessiten un espai per fer treballs en grup.

S'han de respectar:
- Espai
- Mobiliari
- Resta d'usuaris

El bon funcionament de l'espai depèn de tothom!

Es pot fer ús de la sala sempre i quan no hi hagi programada cap activitat, i està disponible per a tots els usuaris i usuàries majors de 12 anys.

Es fácil ser inclusivo, si sabes cómo: fondo y servicios para personas con diversidad funcional en la Biblioteca Josep Janés

Amb la intenció de donar a conèixer el fons sobre diversitat funcional així com els serveis de suport que oferim, la Biblioteca va presentar, dins les XIX Jornadas Bibliotecarias de Andalucía, la comunicació "Es fácil ser inclusivo, si sabes cómo: fondo y servicios para personas con diversidad funcional en la Biblioteca Josep Janés".

Les "XIX Jornadas Bibliotecarias de Andalucía" van tenir lloc el passat 20 i 21 d'octubre a Huelva, sota el lema "Biblioteca social, bibliotecas y sociedad".
 

@BibJosepJanes

Estrenem compte a Twitter: @BibJosepJanes

Club de lectura fàcil al programa "Para todos la 2"

La Biblioteca Josep Janés sempre ha volgut esdevenir una biblioteca inclusiva per a usuaris de totes les edats, ja sigui programant hores del conte inclusives per a nens i nenes amb i sense pluridiscapacitat, programant activitats per a la setmana de la diversitat funcional  o oferint una sessió setmanal del club de lectura fàcil. 

La finalitat d’aquest club de lectura és oferir la possibilitat de llegir en veu alta un text adaptat per tal de facilitar-ne la comprensió a persones que tenen algun tipus de dificultat lectora.

El programa televisiu “Para todos la 2”, dedicat aquesta setmana a la lectura fàcil, ha vingut a gravar una sessió d’aquest grup per descobrir com funciona, qui el condueix i quines són les motivacions dels seus participants.

Infància: guies bibliogràfiques

Descripció de la Biblioteca

Després de 34 anys de servei bibliotecari al local de la Plaça Espanyola, el 27 d’abril del 2002, es va inaugurar l’actual seu en un edifici de nova construcció de 1007 m2, situat al costat del Mercat de Collblanc i del límit amb el terme municipal de Barcelona. 

Tot i el canvi d’ubicació, la biblioteca ha conservat el seu nom, en memòria de Josep Janés (1913-1959), crític literari, poeta i editor -fou el fundador de l’editorial Plaza & Janés- nascut al barri de Collblanc. 

La Biblioteca Josep Janés posa a disposició dels seus usuaris un espai distribuït en tres plantes.

LECXIT: Lectura per a l'èxit educatiu. Vine a llegir amb nosaltres a la Biblioteca Josep Janés

Què és LECXIT?
LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat.

Per què és necessari?
Segons l'informe PISA del 2015, el 16% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Com funciona?
LECXIT funciona gràcies a la col•laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

Qui pot ser voluntari/a?
Qualsevol persona  major de 18 anys amb ganes de fer-se coresponsable de l’educació d’un infant i de crear amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. Cal tenir una actitud oberta per aprendre noves tècniques d’acompanyament a la lectura i ser creatius.

Què ha de fer el voluntari?
La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d’un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d’alguna manera esdevenir un referent lector. 

Quina dedicació demana?
S’ha de comprometre’s un dia a la semana durant 1 hora, al llarg de tot el curs escolar.

Què oferim als voluntaris/es?
-Una vivència personal única: la persona voluntària és central, gaudeix de l’experiència d’acompanyar un infant en els seus progressos amb la lectura.
-Experiència: el voluntariat representa una experiència enriquidora, tant a nivell personal com professional.
-Formació: el voluntariat té al seu abast materials diversos i formació al llarg de tot el curs.

On tindrà lloc el voluntariat?
Les sessions de lectura es fan a la biblioteca Josep Janés.

Qué cal fer per participar-hi?
Posar-se en contacte amb la Biblioteca Josep Janés i Olivé al telèfon: 93 449 28 86 o per correu electrònic: bibjosepjanes@l-h.cat (posant a l’assumpte “Voluntari LECXIT").


LECXIT – Lectura per a l’Èxit educatiu és un programa promogut per la Fundació ”la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.


 

Préstec i lectura a domicili: nou servei de la Biblioteca Josep Janés. La biblioteca per a tothom

Segons les Directrius de la IFLA/UNESCO. Per al desenvolupament del servei de les biblioteques públiques: "Un principi fonamental de la biblioteca pública és que els serveis han d’estar oberts a tothom i no restringir-se a un grup de la comunitat, amb la consegüent exclusió dels altres. Cal prendre mesures per garantir que els serveis també estiguin a l’abast de grups minoritaris que, per les raons que sigui, no puguin fer ús dels serveis habituals; per exemple, minories lingüístiques, persones amb discapacitats físiques i sensorials, o els qui visquin en llocs molt apartats i no puguin desplaçar-se a les instal·lacions bibliotecàries."
 
- Què és?
Es tracta d'un servei de préstec i lectura a domicili que ofereix la Biblioteca Josep Janés per a persones amb mobilitat reduïda i persones que tenen cura de familiars amb dependència, que té per objectiu donar accés a la informació, la cultura i el lleure de forma igualitària. 
 
- Qui hi pot accedir?
Els destinataris d'aquest nou servei són, per una banda persones que tenen mobilitat reduïda de forma temporal o permanent (malalts crònics, persones amb discapacitat, persones en període de convalescència, gent gran, etc...) així com persones que tenen cura de familiars amb dependència.

- Com us hi podreu acollir?
Les persones interessades en fer ús del servei de préstec i/o lectura a domicili s’hauran d’adreçar a la Biblioteca Josep Janés de forma particular o a través de Serveis Socials de l’ABS Collblanc.

A cada usuari se li assignarà un voluntari en funció de les seves necessitats: préstec o lectura a domicili.

S’establirà un calendari de visites en funció de la disponibilitat del voluntari i de l’usuari. El calendari estarà coordinat per la Biblioteca Josep Janés.
 
- Quants documents es podran prestar?
Es podrà tenir un total de 30 documents en préstec de qualsevol de les biblioteques de L'Hospitalet durant 30 dies, prorrogable per un període igual.

Aquests documents poden ser: 15 llibres i revistes, 6 DVD i 9 altres documents (CD, CD-ROM, àudiollibres...)

Es podrà demanar el material per via telefònica, per correu electrònic o través del voluntari.

A les visites el voluntari portarà un petit catàleg de materials del què la Biblioteca pot oferir en préstec.

La nostra missió

La Biblioteca Josep Janés té com a missió oferir un servei públic i gratuït als ciutadans i les ciutadanes per cobrir les seves necessitats culturals, informatives, formatives i de lleure.
És prioritari per a nosaltres adaptar-nos a la realitat que ens envolta i esdevenir un espai de trobada, convivència i respecte a la llibertat individual i col·lectiva.

La nostra visió

Som un centre cultural dinàmic, entenem el nostre entorn, som sensibles a les diferents realitats dels ciutadans i ciutadanes, ens relacionem amb les entitats del barri per adaptar-nos a nous requeriments i necessitats, per tal d’oferir un servei sociocultural de qualitat.

Els nostres valors

Què oferim?

Un ampli ventall de documents en diversos formats i suports: llibres, audiollibres, revistes, diaris, CD i DVD.

Programem activitats culturals i de formació: sortides culturals, conferències, exposicions, cinema, tallers, formació tecnològica, etc.

Prestem especial atenció a la promoció de la lectura a través de diferents clubs de lectura (lectura fàcil en català, lectura fàcil en castellà en veu alta, novel·la i teatre), presentacions de llibres, hores del conte, etc.

Disposem d'aula d'estudi equipada amb Wi-Fi gratuït que obre en període d'exàmens.

On som

Activitats

Xarxes de la Biblioteca Josep Janès

Connecta't amb la Biblioteca Josep Janès, segueix-nos al Facebook i a Twitter.